Salam 1 Malaysia & Selamat Malam....
Still kenyang la makan berbuka tadi....
Hari ni Cik nK & Mr Teddy berbuka kat Restoran Ayam Golek 5 Bintang kat area Pantai Dalam...
Sedapppppp....tapi, Cik nK x larat nak makan banyak...xpela....tu dah berlalu dah....bukak cita baru plak....
Haaaa.....sepanjang minggu ni Cik nK teringin sgt nak buat cornflake madu taw....
x pasal2 disebabkan nak wat cornflake madu terpaksa beli oven pembakar biskut....
sampai ke Putrajaya Cik nK cari oven tu taw....akhirnyer dapat gak....:)
So, malam ni Cik nK x sabar2 nak testing oven baru Cik nK ni.....
1st percubaan Cik nK buat la biskut Conflake Madu ni....yela...x lama lagi nak raya kan....
Di bawah ni Cik nK sediakan kongsikan sedikit resipi simple yg Cik nK tau...
Biskut Conflake Madu Cik nK
Bahan2nyer adalah :
1. 3 gelas cornflake madu yg telah di ramas sedikit
2. 2 senduk madu
3. 1 senduk gula
4. 2 sudu majerin planta
5. sedikit asing vanilla
6. Manik2 gula @ gula urai (untuk ditabur atas biskut)
7. Paper cup secukupnya
Cara Membuatnya :
1. Cairkan madu, gula dan majerin planta dengan api yg perlahan. Kacau sehingga majerin planta cair.
2. Setelah semua aduan tersebut dicairkan, masukkan cornflake yg telah diramas sedikit.
3. Gaulkan cornflake tersebut sehingga rata @ sehingga semua cornflake itu disaluti bahan yang dicair tadi.
4. Setelah digaul rata, sudukan conflake tersebut dalam paper cup dan tabur lah gula urai @ manik2 gula diatas conflake madu tersebut sebagai hiasan....boleh juga kalo nak letek coklat rice....
5. Akhir sekali susun diatas loyang pembakar dan bakar dalam oven selama 10 ke 15 minit....
6. Tadaaa.....siap dah.....n biarkan selama 10 minit sebelom diisimpan dalam bekas kedap udara...:)
Baru keluar dari oven ni....
Simpan dalam bekas kedap udara taw...nanti lemau...:P
Okla...tu jer Cik nK nak kongsi kali ni....
Selamat mencuba yer....penyedian nyer x sampai 1 jam pon..
Cik nk dapat dalam 50 cup ....
cukupla tu utk percubaan pertama....
Buat Mr Teddy tersayang....nanti Cik nK bg biskut ni taw...
Adios ~ Cik nK