Follower

Resepi Nenek Kebaya

Butter Prawn ~ Butter Chiken ~ Butter Cuttlefish

Bahan2 nyer adalah :
500g Udang or Ayam or Sotong
Butter or Planta 3 or 4 sudu makan
1/2 tin susu cair ~ F&N or mane2 jenama dipasaran
2 tangkai daun kari
4 or 5 biji cili merah
3 or 4 sudu Mayonis
Sedikit tepung Kentucky utk goreng udang, ayam or sotong
Sedikit gula
sedikit garam

Cara2 membuatnyer adalah :
1. Mula2 gorengkan udang or ayam or sotong dengan tepung kentucky setelah dipotong mengikut saiz yg dikehendaki...kecuali udang..dah goreng letak 1 bekas
2. Pas tu potong daun kari n cili merah kecil2..
3. Pas tu dalam kuali lain masukkan butter or planta n cairkan dgn api yg sederhana..
4. Pas tu masukkan daun kari & cili yg telah dipotong kecil2...gaulkan n kacau sebentar..
5. Pas tu masukkan sedikit gula n garam...masukkan mayonis..gaulkan & kacau sebati...
6. Pas tu masukkan susu cair n gaulkan...n bau pon naik....
7. N last sekali masukkan udang or ayam or sotong yg telah digoreng tadi...kacau sebati...Siap dah!!!

Hidangan ni sesuai utk 3 ke 4 org...sedap sgt...Cik Nenek selalu wat taw.....enak dimakan begitu sahaja tanpa nasi..hehehehe...